Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi.
W profilaktyce próchnicy mogą być stosowane preparaty zawierające bakterie probiotyczne głównie z rodzajów Lactobacillus (L. rhamnosus, L.casei, L. brevis, L.salivarius) i Bifidobacterium. Bakterie probiotyczne konkurują z patologiczną florą bakteryjną, powodując m.in. zmniejszenie liczby kolonii bakterii próchnicotwórczych (m.in. Streptococcus mutans), tym samym zapobiegając rozwojowi próchnicy.
Probiotyki mogą być stosowane zarówno w profilaktyce próchnicy, jak i u dzieci z licznymi ubytkami próchnicowymi,
u których istotne jest szybkie opanowanie infekcji poprzez zmniejszenie liczby bakterii. Oprócz możliwości stosowania dedykowanych preparatów w postaci tabletek do ssania czy kropli, prostym sposobem na dostarczanie dziecku probiotyków jest wprowadzenie do stałej diety jogurtu naturalnego. Pamiętaj: jogurty owocowe nie są zalecane dla dzieci ze względu na dużą zawartość cukru!